Haber

İtalya Başbakanı Meloni, Avrupa’nın benzeri görülmemiş bir göç baskısı altında olduğunu söyledi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, özellikle Atlantik’ten Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’na kadar uzanan bölgedeki istikrarsızlık nedeniyle Avrupa bölgelerinin benzeri görülmemiş bir göç baskısına maruz kaldığını söyledi.

Meloni, 26-27 Ekim’de Brüksel’de yapılacak AB Liderler Zirvesi öncesinde bu sabah parlamentonun üst meclisi olan Senato’da zirve gündemindeki konular ve İtalyan hükümetinin bu konulara yaklaşımı hakkında bir konuşma yaptı.

Konuşmasına Ortadoğu’daki gelişmelere değinerek başlayan Meloni, yapısal bir analize ihtiyaç duyulduğunu, bunun iki halk, iki devlet odaklı bir analiz olduğunu söyledi.

“Hamas’ın amacının Filistin’i savunmak değil, daha geniş bir çatışmayı kışkırtmak olduğunu” savunan Meloni, şunları ekledi: “Çatışmanın tırmanmasını önlemek için sağdaki herkes birlikte çalışmayı bilmelidir. İtalya, Avrupa ile Akdeniz arasında bir çatışmadır. Bu, hayal edilemeyecek sonuçlara yol açabilir.” “Medeniyetler çatışmasının tuzağına düşmemizi önleyecek bir köprü görevi görüyor.” dedi.

Başbakan Meloni, 21 Ekim’de Mısır’da düzenlenen Kahire Barış Zirvesi’ne özel olarak katıldığını belirterek, “G7 ülkeleri arasında lider olarak katılan tek ülke olmayı seçtim. Bu aşamada Türkiye’nin kurulmasının hayati önem taşıdığını düşünüyorum. Arap ve Müslüman ülkeleriyle diyalog.” söz konusu.

İsrail’in saldırılarında ibadethanelerin vurulduğuna değinen Meloni, “Hükümet olarak İsrail’e ‘Hıristiyanlardan başlayarak Gazze Şeridi’ndeki ibadethaneleri korumaya’ çağrı yapıyoruz.” İfadesini kullandı.

Konular “Düzensiz göç ve Ukrayna savaşı”

Yasadışı göç sorunu ve buna bağlı güvenlik riskleri açısından Orta Doğu’daki krizin AB Liderler Zirvesi’nde tartışılacak konulardan biri olduğunu ve konunun kendilerini yakından ilgilendirdiğini belirten Meloni, “Tüm Avrupa sınırları, özellikle Atlantik’ten Kızıldeniz’e ve Hint Okyanusu’na.” “2000 yılına dayanan bir nesil istikrarsızlığın yol açtığı eşi benzeri görülmemiş göç baskıları yaşıyor.” söz konusu.

Meloni, sistematik olmayan göç ile terörizm arasında bir bağlantı olabileceğini belirtti.

Slovenya’nın son dönemde Schengen Anlaşması’nı geçici olarak askıya almasına ve sınır kontrollerini devreye sokmasına değinen Meloni, “İstihbarat bizim için en büyük riskin Balkan rotasından gelebileceğini doğruluyor. Hükümeti Schengen’i askıya alarak harekete geçmeye iten sebep de bu. ” değerlendirmesini yaptı.

İtalya’nın öncülüğünde AB ile temmuz ayında imzalanan göç anlaşmasının hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Meloni, Tunus’a üstün bir perspektiften yaklaşmadıklarını, eşit gördüklerini, bu nedenle İtalya’ya Afrika’dan farklı bakıldığını söyledi. .

Meloni, Ukrayna’da adil bir barışın ulusal çıkarlarla uyumlu olduğunu, Ukrayna’nın barışçıl ve müreffeh bir Avrupa’da bir geleceğe sahip olması gerektiğini vurguladı ve şöyle konuştu:

“Gıda güvenliği konusunda, Moskova’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’ni yenilememe kararını kınamaya devam ediyor ve tarım ürünlerinin uluslararası pazarlara ulaşması yönündeki tüm çabaları destekliyoruz. (Rusya’nın kararı) Çünkü bu tercih özellikle en savunmasız ülkeleri etkiliyor. Bu durum yoksulları etkiliyor. karşı bir savaştır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu