Sağlık

İnsan Vücudu Hakkında Muhtemelen Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadığınız Nadir Durumlar

İnsan bedeninin binlerce yıldır olan gizemi hala tam olarak çözülmüş değil. Bilim sayesinde bedenimizin geneli hakkında birçok bilgiye sahip olsak da az rastlanan durumların kaçını biliyoruz? Bedenimizin gizemli sekiz özelliğini sizler için içeriğimizde derledik.

1. Bir değil, iki uvula: ‘Bifid uvula’ durumu!

Boğazımızın gerisinde yer alan uvula, yeme ve içmemize yardımcı olur. Nüfusun yalnızca yüzde ikisi ise az görülen bifid yani iki uvulaya sahip. Bu yapı genetik olmakla bir arada bazen konuşmakta ve yemek yemede zorluk yaşatabiliyor. Şiddetli olaylarda ise kesinlikle bir terapi yahut ameliyat öneriliyor.

2. Birtakım beşerler başkalarına nazaran daha fazla tat dokusuna sahip doğuyor ve muhteşem tadıcı olarak isimlendiriliyorlar.

Bu yetenekle doğan beşerler kahve, çikolata, brokoli üzere yiyeceklerdeki acı tatlara karşı daha hassas oluyor. Nüfusun yüzde 25’i bu özellik ile doğarken bayanlarda görülme sıklığı da erkeklerdekinden çok daha fazla.

3. El ve ayak tırnaklarımızın olmadığını düşünsenize, korkutucu değil mi? Evet, bu türlü doğan beşerler var.

Anoniki konjenital bir insanın el ve ayak tırnakları olmadan doğduğu ender görülen bir durum. Neyse ki, bu özellik sıhhati etkilemiyor. Yalnızca eksikler, o kadar.

4. Darbelere karşı çok güçlü olan kemiklere sahip olsanız ne hissederdiniz?

Çok az insan demir üzere sağlam kemiklere sahip. LRP5 olarak isimlendirilen bu genetik mutasyon, 1994 yılında bir trafik kazasını burnu bile kanamadan atlatan bir adamın akabinde keşfedildi. Bu durumun görüldüğü beşerler kırılmaya karşı dirençli  kemiklere sahipler. Ayrıyeten bedenin taleplerine nazaran kemik mineralleri resen yenileniyor.

5. Neden olduğu bilinmese de kulağı doğuştan delik olan beşerler var.

Listemizdeki bir öbür tuhaf özellik ise, kulağın yakınında bulunan küçük bir çukur. Preoriküler çukur olarak bilinen bu özelliğin bilinen bir ziyanı yahut işe fayda bir yanı yok.

6. Yalnızca bir küme insan dünyayı geri kalanlardan daha renkli görüyor. Pekala, bu nasıl mümkün olabilir? ?

İnsanlar ışığı ve renkleri görmeye yardımcı görme hudutlarına sahiptir. Normalde görme sonları ile üç ana rengi görebiliriz: mavi, yeşil ve kırmızı. Tetrakromasiye yani beğenilen dört tip koni hücresi bulundurma durumuna sahip olan beşerler ise ekstra renkleri görebilirler. Bu durumun görülme sıklığı ise bayanlarda yüzde 12 oranında daha fazla.

7. Sizde olmadığına şükredeceğiniz bir özellik, balık kokusu sendromu!

Balık kokusu sendromu olarak da bilinen daimi beden kokusu, şimdiye kadar yalnızca 100 bireyde tespit edilmiş bir diğer ender durum. İnsan bedeni balık üzere kokan bir kimyasal barındırıyor. Olağanda bir insanın metabolizması bu kimyasalı çarçabuk işleyebiliyorken, birtakım bireylerin bedeni bunu yapamıyor. Bu da kelam konusu kimyasalın bedende birikip nefes ve ter aracılığıyla etrafa yayılmasına sebep oluyor.

8. Olağanda birçoğumuz uzayan tüylerimizden şikayet ederiz. Pekala ya tüylerimiz önüne geçilemeyecek biçimde uzasaydı?

Kurt adamlar şimdiye kadar yalnızca kaygı kıssalarında duyduğunuz bir şey olabilir. Ancak listemizin son hususu sizi onların gerçek hayatta da olduğuna inandırabilir! Kurt adam sendromu olarak da bilinen hipertrikoz, bir kişinin tüm bedeninde meydana gelen çok kıllanmayı söz ediyor. Şimdiye kadar yalnızca 50 olay bildirilen durumun nedenleri tam olarak bilinmese de genetik olabileceği düşünülüyor.

Peki, bu özelliklerden aşina olduğunuz yahut deneyimlediğiniz var mı? Yorumlarınızı bekliyoruz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu