Haber

Edirne İl Meclis Üyesi: Hayvancılık artık son noktaya getirildi

Edirneİl Genel Meclis Üyesi Başkan Cin, artan maliyetler nedeniyle üreticilerin tarımı durdurduğunu belirterek, “Yaklaşan Kurban Bayramı Üreticilerimiz 18-20 aydır yetiştirdikleri hayvanlarını satacaklar. İstanbul’a gitmeye başladı. Tabii bu hayvanlar piyasaya sürülüyor ama seneye Kurban Bayramı’na yetecek kadar hayvanımız olacak mı? Köylerdeki hayvan sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Onlara bakacak genç nüfusumuz yok” dedi.

Önder Cin bugün yaptığı açıklamada köylerde hayvancılığın her geçen gün azaldığına dikkat çekti. Cin dedi ki:

“ŞİMDİ HAYVANCIĞI SONUNA KADAR GETİRMENİN EN İYİSİNDE”

“Kurban Bayramı yaklaşıyor. Üreticilerimiz 18-20 aydır besledikleri hayvanlarını satacaklar. İstanbul’a gitmeye başladılar. Bu sıradan hayvanlar piyasaya sürülüyor ama seneye öyle görünüyor. Kurban Bayramı’na yetecek kadar hayvan olacak mı?Köylerdeki hayvan sayısı gün geçtikçe azalıyor.Onlara bakacak genç nüfusumuz yok.İşçi bulmakta zorlanıyoruz.Ancak artan yem fiyatları ve girdi maliyetleri üreticilerin en büyük dezavantajı olmaya devam ediyor.20 yıldır ülkeyi yöneten iktidar, ithal hayvan, ithal buğday, ithal ayçiçeği söz konusu olduğunda canlı hayvanı son noktaya getirmenin eşiğinde. İthalatla bu sorunun çözülmediğini.Çözülseydi bu sorun ithalatla çözülecekti ama maalesef öyle değil.Bugün karkas et fiyatları satıcı için ucuz alıcı için değerli. besi hayvanı, satarken ucuza değerli görünür. Çünkü her şeyin bir girdi maliyeti vardır. , bir kar marjı var.

“ARPA ÜRETİMİNİN YOLUNU YAPAMIYORUZ”

Bizim dünya pazarlarıyla işimiz yok arkadaşlar bizim işimiz Türkiye pazarı. Bu ülke 85 milyon nüfusa sahip, 6 milyon göçmen alıyor ve yılda 30 milyondan fazla turisti ağırlıyor. 51 yaşındayım. Bundan 35-40 yıl önce ortaokula giderken 18 milyon ton buğday üreten Türkiye, halen 18-20 milyon ton buğday üretebiliyor. Nüfus 60 milyondan 90 milyona çıktı. Buğday, mısır, soya fasulyesi ithal ediyoruz. Bu ülkede son 20 yılda buğday üretimindeki artış nedir? 16-18 milyon ton, açıklanan rakamlar. Verim çok yeterli ise 21 milyon ton. Arpa üretiminde çok yol kat edemedik. Yazıklar olsun bu ülkeye. ‘Tarım gelişti, şahlandı’ diyorlar, peki üretimimiz arttı mı? Bu çiftçi çiftçiliği bırakıyor. Ekilmemiş bir sürü arazi kaldı. Nereden? Maliyetten, ileriyi görememekten.”

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu